Materijali i ugradnja

Materijal

Poliesterski kompozit iz skupine duroplasta; poliesterska baza armirana staklenim vlaknima. Postupkom armiranja dobijamo materijal izuzetnih mehaničkih osobina.

Staklena vlakna su sa poliesterskom bazom spojena u jednu cjelinu, a služe kao armatura visoke čvrstoće i male težine.

Nosivost kliznih staza je 500 kg, a njihova težina u prosjeku tek 20 – 30 kg.

Duroplast je termopostajan materijal, postojan je pri utjecaju visokih ili niskih temperatura, te se klizne staze mogu kroz sva godišnja doba ostaviti vani na otvorenom i koristiti.
Dodavanjem aditiva u gornji sloj gelcoata postignuta je  otpornost na UV zrake.

Boje

 

Ugradnja

1. Potreban alat: miješalica za beton, bager ili lopata, dizalica (jedna osoba ne bi smjela podizati teret veći od 25 kg), odvijač, ključevi, metar, libela.

2. Pozicija igrala: oko igrala mora postojati slobodan prostor da ne bi došlo do sudaranja korisnika s drugim igralima ili opremom.
Na području silaska potrebno je ostaviti 2.000 mm, a lijevo, desno te kod ulaza po 1.000 mm slobodnog prostora.
Poželjno je da teren na koji se tobogan montira bude ravan, da bi se izbjegle neodgovarajuće visinske razlike između ulaznog i izlaznog dijela staze, te da je na tlo položena antistres podloga.

3. Klizna staza tobogana se sastoji od jednog komada, a na ilustraciji 1 je prikazano pričvršćivanje klizne staze s prirubnicom: ulazni dio pričvršćuje se na plohu sa otvorom
u obliku slova U.

1

4. Kliznu stazu tobogana sa pričvrsnim jezičcem na ulazu položiti na vodoravni plato, i pričvrstiti u podlogu, kao na ilustraciji 2

5. Nogu na završetku klizne staze potrebno je vijcima fiksirati za prethodno pripremljen betonski temelj.

6. Prije početka korištenja igrala, obavezno provjeriti da za korisnika nema opasnosti od zapinjanja tj. zaglavljivanja dijelova tijela ili odjeće. Provjeru treba izvesti educirana osoba
prema važećim normama i propisima!

Na javnim igralištima koja se intenzivno koriste, potrebno je redovito pregledavati stanje klizne staze. Kada se gornji sloj boje istroši i vlaknasta armatura stakloplatike postane vidljiva golim okom, kliznu stazu je potrebno zamijeniti novom!